Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет

...
Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет
Коментари Харесай

Обмислят смесено финансиране за висшето военно образование frognews.bg

Това разясниха министър председателят акад. Николай Денков и управлението на Националния боен университет „ Васил Левски “ (НВУ) във  Факултет „ Артилерия, противовъздушна защита и информационни и осведомителни системи “ в Шумен. 

 

„ Около 8 млн. лева е дефицитът единствено в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши учебни заведения. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява вложенията да вземем за пример в студентски общежития и студентско хранене “, сподели началникът на НВУ бригаден военачалник Иван Маламов.

 

„ Най-доброто, което можем да създадем, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на софтуерното съоръжение и материалната база да остане към МО. Разпределението би трябвало да бъде направено доста деликатно “, отговори акад. Денков.

 

Военният факултет в Шумен има огромен капацитет да разшири образованието в инженерните специалности, в това число за цивилната индустрия в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има огромна потребност от висококвалифицирани експерти в тази сфера.

 

„ Вашето висше учебно заведение е част от решението на казуса с фрагментите в района “, акцентира министър председателят.  

 

Държавата би трябвало да влага във военната просвета и да подкрепя развиването на отбранителните технологии. Те могат да имат доста цивилен приложения и таман това комбиниране би трябвало да подкрепим по всевъзможен метод, означи министър-председателят. 

 

Той изяви подготвеност да работи за възвръщане на престижа на военната специалност, което ще усили и броя на качествените претенденти във висшите военни учебни заведения. „ Модернизираме техниката, покачваме заплатите и обществените разноски. През идната година средствата за защита ще бъдат 2% от Брутният вътрешен продукт, а през 2025 година даже повече поради заплащанията за нови самолети “, изясни акад. Денков. 

 

„ След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и дами, които са подготвени да преодоляват трудности и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и обучение, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, по този начин и в гражданска компетентност. Това е благосъстояние, което ще можете да употребявате цялостен живот “, обърна се министър председателят към най-младите курсанти във факултета в Шумен.

 

Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската войска те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР